تعریف متغیر در متلب
در این پست میخواهیم نحوه تعریف متغیر در متلب یا مقدار دهی به متغیر در متلب را به شما آموزش دهیم. نحوه نوشتن دستور در متلب، قوانین تعریف متغیر در متلب و آشنایی بیشتر با امکانات متلب از جمله بخشهای مهم این جلسه است. هنوز در مراحل ابتدایی آموزش هستیم، حوصله کنید و تا آخر با هوسم همراه باشید…
یادآوری: پنجره command window در متلب
جلسه قبل از آموزش متلب رایگان دیدیم که در پنجره command window، جلوی علامت << میتوانید دستورات خود را وارد کنید. مثلا برای ضرب دو عدد 5 و 3 کافی است بنویسید:
>> 3 * 5 ans = 15
با زدن دکمه Enter خواهید دید که نتیجه در Command Window نمایان میشود. متغیرها را نیز همینجا باید بنویسیم! چگونه؟ برویم ببینیم…
نحوه تعریف متغیر در متلب
متغیرها برای ذخیره کردن مقادیر استفاده میشوند. برای این کار کافی است یک نام برای متغیر انتخاب کنیم. سپس آن را با استفاده از علامت تخصیص یا مساوی (=) با یک مقدار پُر کنیم. مثلا فرض کنید که بخواهیم نتیجه 5*3 را در متغیری به نام m ذخیره کنیم. در این صورت کافی است بنویسید m مساوی است با 3*5:
>> m = 3 * 5 m = 15
بعد از اجرای کد بالا، متغیری به نام m تعریف میشود که مقدارش برابر با 3*5 یعنی 15 است. به پنجره workspace نگاه کنید.
حالا متغیری به نام m اضافه شده که مقدار آن 15 است. مقدار دهی به متغیر در متلب به همین سادگی انجام میشود!
عملگر تخصیص در متلب
علامت (=) در دستور بالا چیست؟ علامت تساوی (=) در متلب معادل با عملگر تخصیص است. یعنی عبارت سمت راستِ علامت تساوی (که در مثال قبل 3 * 5 است) به متغیر سمت چپ تساوی (که در مثال قبل m است) اختصاص داده میشود. وقتی عبارتی مانند x = 3 * 5 را وارد میکنید، ابتدا متلب 3 * 5 را محاسبه میکند و سپس نتیجه (15) را به متغیر x اختصاص میدهد.
دستها روی کیبورد!! [ تمرین مقدار دهی به متغیر در متلب ]
در دوره آموزش متلب رایگان هوسم، تمریناتی برای شما درنظر گرفتیم. جواب تمرینها با کلیک بر روی هر تمرین ظاهر میشود. لطفا لطفا لطفا اول تمرینها را خودتان حل کنید و بعد جواب آن را ببینید! 😑 خب این شما و این تمرینهای مقدار دهی به متغیر در متلب …
>> s = 1 * 8
s =
8
>> y = m / 2
y =
7.5
>> m = m + 1
m =
16
در تئوری، تئوری و عمل یکسان است. اما، در عمل اینگونه نیستند. آلبرت اینشتین
خب، توصیه کردیم که تمرین کنید. اما میدانیم که خیلیها میگویند اینها که ساده هست و لازم نیست تمرین کنم! جمله بالا از آلبرت اینشتین را آوردیم که بگوییم در حرف اینها ساده است. اما وقتی پای کار کدنویسی که بروید، میبینید همینها هم چندان ساده نیست. دوستان، کدنویسی مثل ریاضی است. با حفظ کردن و خواندن اتفاقی نمیافتد. دستها باید روی کیبورد باشد تا به جواب برسید.
آیا انتخاب نام متغیرها، قاعده و اصولی دارد یا اینکه هرچه خواستیم میتوانیم انتخاب کنیم؟ در بخش بعدی، به شما میآموزیم که با چند قانون ساده بهراحتی نام متغیر مناسب انتخاب کنید.
قوانین تعریف متغیر در متلب
در بخش قبل درمورد تعریف متغیر در متلب صحبت کردیم. اما دراین بخش میخواهیم با جزئیات بیشتری به تعریف متغیرها بپردازیم. چون با اینکه تعریف متغیرها بسیار ساده هست، اما خیلی از افراد بهخاطر اطلاعات کمشان دچار اشتباهات مشکلسازی میشوند. تعریف متغیرها در متلب ساده هست. شما میتوانید متغیرهای خود را در MATLAB با رعایت چند نکته ساده بسازید.
سه قانون بسیار ساده برای تعریف متغیر در متلب وجود دارد:
- متغیرها میتوانند فقط شامل حروف، اعداد و علامت “_” باشند.
- متغیرها باید با حروف شروع شوند.
- متغیرها حساس به حروف بزرگ و کوچک هستند.
قانون نانوشته در تعریف متغیر در متلب
اگرچه گفتیم شما در تعریف نام متغیرها کار سختی ندارید. اما توصیه میکنیم نام متغیرهایتان بامعنی باشد. نوشتن متغیرها بهشکل a b c و غیره، ممکن است شما را گمراه کند. مثلا میخواهید متغیری برای مفهوم سرعت در کارتان بسازید. متغیری بنام a یا b ننویسید. بهتر است متغیری بنام مثلا speed تعریف کنید. اگر در کدتان متغیرها زیاد شود و نامشان را درست انتخاب نکرده باشید، فاجعه پیش میآید…
نام متغیرها را با توابعِ متلب قاطی نکنید!
نام توابع آماده موجود در متلب را بهعنوان متغیر تعریف نکنید. اگر دستوری بنام round در متلب داریم، شما دقیقا متغیری با همین نام در کدتان استفاده نکنید. بعدا باعث گمراهی خودتان میشود…
1) درست (متغیر خوب) 2) درست 3) درست 4) نادرست (نقض ق 2) 5) نادرست (نقض ق 2) 6) درست 7) درست 8) درست 9) درست
>> A = -2
A =
-2
>> a = 10;
>> avgAa = (a + A) / 2
avgAa =
4
بسیار خب، به نیمه راه جلسه دوم آموزش رایگان متلب رسیدیم. تعریف متغیر در متلب را خیلی ساده آموزش دادیم. در ادامه، به تعدادی از ترفندها در متلب اشاره خواهیم کرد…
متغیر ans در متلب
به پنجره workspace نگاه کنید. جهت یادآوری، این پنجره مقدار تمامی متغیرهای تعریف شده را در خود نگه میدارد. اکنون، با نوشتن دستور 3*5، متغیری به نام ans با مقدار 15 در آن نشان داده میشود. ans، مخفف answer است. زمانیکه ما هیچ متغیری برای دستورمان درنظر نگیریم، متلب بهصورت خودکار جواب را در ans ذخیره میکند. چون، شاید بعدا که نیاز داشتیم بتوانیم از آن استفاده کنیم.
ممکن است گاهی این ایده به ذهنتان خطور کند که چه خوب! از ans میتوانم خیلی استفاده کنم. نه! این کار درستی نیست. هر آن ممکن است مقدار ans عوض شود، بنابراین بهتر است فکر استفاده از این متغیر را از سرتان بیرون کنید. برویم سراغ بخش بعدی آموزش تعریف متغیر در متلب…
علامت semicolon در متلب
در دستوراتی که تاکنون نوشتید، بلافاصله بعد از Enter زدن، نتیجه نشان داده میشود. اما با اضافه کردن یک علامت semicolon در متلب به انتهای دستور، دیگر خروجی نمایش داده نمیشود. قبل از توضیح بیشتر، ابتدا دو دستور زیر را بنویسید تا نتیجه را ببینید:
>> p = 10 – 8 p = 2 >> q = 10 – 8;
در دستور اول، خروجی p نمایش داده میشود. اما در دستور دوم که ; یا همان semicolon دارد، دیگر مقدار خروجی نمایش داده نشده است. اگرچه همانطور که در workspace مشاهده میکنید، هر دو متغیر مقدارشان ذخیره شده و جواب نیز درست هست. اما فقط نمایششان متفاوت است. یکی ( بدون ; ) خروجی را نمایش میدهد و دیگری خیر.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که مگر همیشه نباید نتیجه نمایش داده شود؟ جواب خیر است! اگرچه در این مثالهای ابتدایی نمایشِ نتیجه، مطلوب ما هست. اما باید بدانید که گاهی اوقات نمایش نتیجه برایمان دردسرساز خواهد شد! این مسئله پس از آشنایی با آرایهها برایتان ملموستر خواهد شد.
مثلا فرض کنید نتیجه کدی که نوشتیم، ماتریسی به ابعاد 1000×1000 باشد. آنگاه بدون semicolon، تمام این یک میلیون عنصر، نمایش داده خواهند شد. بگذریم از اینکه نمایش یک میلیون عدد در Command Window کار مطلوبی نیست. مشکل اینجاست که کلی زمان میبرد تا یک میلیون عدد چاپ شوند.
>> k = 8 – 2
k =
6
>> k = 8 – 2;
Command History در متلب
تا اینجا، احتمالا حدود 10 دستور نوشتهاید! میخواهیم به یکی از اولین دستورها، یعنی m = 3 * 5 برگردیم. فرض کنید تازه فهمیدیم که این دستور را اشتباه نوشتهایم و بجای عدد 3، باید عدد 4 مینوشتیم. یک راه این است که دستوری که قبلا نوشتیم را مجددا بنویسیم:
>> m = 4 * 5 m = 20
اما، اگر دستوری طولانی مانند دستور زیر داشته باشیم و فقط بخواهیم یک عدد را عوض کنیم، کار سختی است که همه دستور را دوباره بنویسیم:
>> m = 3 * 5 * 6 * 7 * 9 * 10;
یک راه ساده برای دسترسی به دستوراتی که قبلا نوشتهایم، استفاده از کلید Up (فلش بالا) و Down (فلش پایین) روی کیبورد است. با این دو کلید، بهراحتی میتوانید بین دستوراتی که تا اینجا نوشتید سفر کنید و هر کدام را خواستید تغییر دهید! حالا کلید Up را آنقدر بزنید که به دستور m=3*5 برسید و بعد عدد 3 را با 4 جایگزین کنید.
یادآوری در جلسه اول آموزش متلب، با Command History آشنا شدیم. گفتیم با دابل-کلیک و درگ-دراپ میتوانید از دستورهای قبلی در متلب استفاده کنید. در تکنیک بالا، راه دیگری برای دیدن دستورهای قبلی به شما آموختیم.
>> m = 3 * k
m =
18
نحوه حذف یک متغیر در متلب
حذف متغیر در متلب با دستور clear انجام میشود. کافی است اسم متغیری که میخواهید حذف شود را جلوی دستور clear بنویسید. مثلا برای حذف متغیر m، کافی است بنویسید:
clear m
بعد از اجرای این دستور سراغ کدام پنجره برویم؟ بله، میرویم سراغ workspace تا ببینیم چه بلایی به سر متغیر m آمده:
میبینید؟ اثری از m نیست! به همین ترتیب میتوانید هر متغیری که دلتان بخواهد را حذف کنید. اما گاهی شاید بخواهید چند متغیر را یکجا حذف کنید. برای این کار جلوی دستور clear، متغیرهای دلخواهتان را بنویسید و آنها را با اسپیس از هم جدا کنید. به این شکل:
clear a A avgAa
با اجرای این کد، متغیرهای a، A و avgAa حذف خواهند شد:
واضح هست که هر سه متغیر حذف شدهاند. اگر بخواهیم همه متغیرها را خذف کنیم چه؟ فرضا خون جلو چشمتان را گرفته و میخواهید هرچه نوشتید را خذف کنید 😂. برای این کار کافی است بنویسید:
clear
با این کار تمامی متغیرهای workspace خذف خواهند شد! تمام…
رفع اشکال پست تعریف متغیر در متلب
اگر بعد از اتمام این پست، سوال یا ابهامی داشتید، از 2 طریق میتوانید با ما در میان بگذارید. اول؛ میتوانید سوال خود را در پایان همین صفجه کامنت کنید تا مدرسها به سوالتان پاسخ دهند. برای رفتن به بخش کامنت، اینجا کلیک کنید!
راه دوم، عضویت در گروه پرسش و پاسخ تلگرام هوسم است. در این گروه نیز مدرسها حضور دارند و به سوالهای شما پاسخ خواهند داد. برای عضویت در این گروه روی لینک زیر کلیک کنید (یا آیدی matlab_howsam_qa@ را در تلگرام جستجو کنید)
کوئیز تعریف متغیر در متلب
خب حالا که این جلسه را به پایان رساندید، وقت آن است که ببینیم چند مرده حلاجید! با شرکت در کوئیز زیر ببینید که چقدر به تعریف متغیر در متلب مسلط هستید:
دریافت PDF جلسه تعریف متغیر در متلب
برای دریافت pdf این جلسه، لطفا ایمیل خود را در باکس زیر وارد کرده و روی دکمه «دریافت pdf» کلیک کنید.
منابع آموزش متلب
در فهرست زیر، تعدادی از منابع خوب آموزش متلب را معرفی کردهایم. ضرورتی وجود ندارد که اینها را نگاه کنید. چون ما برای آموزش متلب، این منابع را مطالعه و استفاده کردهایم.
جلسه دوم آموزش متلب رایگان هوسم به پایان رسید. در این جلسه، به آموزش تعریف متغیرها در متلب پرداختیم. همچنین، ترفندهای متلب بخشی دیگر از این جلسه را تشکیل داد. تمرین کردن را فراموش نکنید.
جلسات بعدی را هم از دست ندهید، کافی است به فهرست جلسات در سمت چپ سایت نگاهی بیندازید. همه جلسات در دسترس شماست. البته، از دکمههای زیر هم میتوانید استفاده کنید تا به جلسه قبلی و بعدی بروید. لطفا نظرات و سوالات خود را کامنت کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آموزش متلب رایگان
دستور max در متلب
دستور محاسبه انتگرال در متلب
دستور input در متلب
دستور ezplot در متلب
حل دستگاه معادلات در متلب
24 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با درود
با سپاس از زحمات شما
نحوه توضیح مطالب بسیار با جزئیات و کاربردی و مفید بود.
با تشکر
سلام مهدی عزیز
سپاس🙏🌹
با سلام خدمت شما عزیزان
من تازه دارم با متلب کار میکنم خیلی از سایت ها را دنبال کردم ولی هیچ سایتی رو یدا نکردم که مثل شما متلب رو آموزش بده واقعا بسیار عالی و واضح آموزش دادید . ممنون از شما
سوال من این است که شما گفتید با کلید up می توانید یک متغیر رو حذف کنید من این کار رو کردم ولی متغیر حذف نشد ؟ چکار کنم
سلام داریوش عزیز
ممنون از اینکه نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید😊
در متن گفته شده که با کلید up و down میتونید در پنجره command history حرکت کنید و به کدهایی که قبلا نوشتید دسترسی داشته باشید.🌹
سلام
چرا اینقدر کوییز سنگینه؟
اصلا با تدریس همخوانی نداره
سلام
همونطور که در توضیحات کوییز اومده، این کوییز براساس فصل اول دوره متلب سوپراستارتر هوسم طراحی شده. همه نکات کوییز در این دوره گفته شده. در صورت تمایل میتونید از طریق اینجا (لینک) این دوره و دموهاش رو بررسی کنید.
موفق باشید 🌹
سلام
خسته نباشد
درمورد تمرینی که y=m/2 بود جواب رو اشتباه نوشتید
جواب میشه y=7.5
اما نوشتید m=7.5
موفق باشید
سلام
بسیار ممنون
سلام
در کنار محتوای خوب و اشاره به جا به جزئیات، بیان مطالب هم بسیار جذاب میباشد.
با انرژی ادامه بدین و ممنون
سلام
ممنون، انرژی گرفتیم 😊🌹🙏
سلام. خود نرم افزار متلب رو از کجا دانلود کنم؟؟
سلام
فارسی تو گوگل سرچ کنید: دانلود متلب
سایتهای زیادی هستند که متلب رو برای دریافت گذاشتن.
تمرین 1 غلط هست چون گفته جمع
>> s = 1+ 8
s =
9
سلام،
اصلاح شد، ممنون 🌹🙏
سلام خواستم تشکر کنم از این آموزش همه چیز تموم و خوبتون
واقعا از ابتدا خیلی ساده و روان بدون کوچکترین پیچوندن و بزرگنمایی توضیح دادین
ایشالا خدا جواب این محبت هاتون رو بده
با تشکر
سلام
ممنون از شما بابت این پیام انرژیبخش و دعای خیر 🌹🙏
انشالله بتونیم آموزشهای بیشتر و بهتری آماده کنیم.
درمورد تمرین 2 و 3 بخش تعیین متغیر یه توضیحی میدین؟ بخش y=m/2 و m=m+1
چون همش برای من ارور ‘unrecognized variable ‘m میاد.
وقتی m تعریف نشده چطور محاسبات روش انجام بده؟
متغیر m تو متن آموزش تعریف شده.
سلام خدا قوت و سپاس
یه جایی توی متن در بخش semicolon ، علامت semicolon رو کنار پرانتز نوشتید که تبدیل به چشمک شده مثل این: 😉 لطفا اصلاح کنید 🙂 😉 😉 😉
اصلاح شد، ممنون که اطلاع دادید 😉🌹
سلام برای تمرین دوم چرا وقتی که متغیر y رو تعریف کردین مقدار m فرق کرده و نصف شده؟فکر کنم این قسمت اشتباه نوشته شده
سلام
حق با شماست. ممنون که اطلاع دادید. 🌹🙏
خیلی عالی هستین. من از اونایی بودم که گفتن این تمرینا سادست :))
سلام
سپاس 🌹🙏
حل کن آقا، حل کن 😃